Z kogucikiem i pyzą przez ziemię opoczyńską
„Od ziarenka do bochenka”
23 V 2017 roku uczniowie wraz z opiekunami uczestniczyli w warsztatach regionalnych w Radzicach Małych u państwa Marii i Jana Klimków. Celem spotkania było podniesienie świadomości uczniów na temat prawidłowego odżywiania się, zdrowotnych właściwości swojskiego chleba na zakwasie, wypiekanego tradycyjnymi metodami. Dzieci miały okazję poznać wszystkie etapy wypieku chleba, jego skład oraz wartości odżywcze i zdrowotne.
Proces wypieku chleba jest złożony, oprócz podstawowego składnika, którym jest mąka żytnia, potrzebne są jeszcze woda, zakwas i sól oraz można dodać jeszcze drożdże, które przyczynią się do tego, że chleb będzie pulchny i wyrośnięty.
Gospodyni domu p. Marysia Klimek w bardzo interesujący sposób opowiedziała o tradycji i sposobie wypieku chleba oraz pokazała nam piec i narzędzia potrzebne przy tej czynności. Oczywiście uczestnicy warsztatów mieli okazję spróbować swojskiego chleba wraz z pieczoną kiełbaską.
Dzieci były bardzo gościnnie przyjęte, jak to bywa w naszym regionie.
Jeszcze raz bardzo, ale to bardzo dziękujemy pani Marysi oraz państwu Agacie i Dominikowi Wróblewskim za wspaniałe spotkanie.