Poznajemy zawód piekarza
1. Burza mózgów – Co to jest pieczywo? Dzieci swobodnie wypowiadają się na podany temat.
2. Poznajemy zawód piekarza.
- Wprowadzenie do tematu – Piekarz.
Rodzic prosi dzieci, aby usiadły wygodnie na dywanie. Następnie ustawia przed nimi laptop, na którego ekranie widać obrazek piekarza. Zadaniem dzieci jest opisanie jego elementów.
- Tworzenie pytań do eksperta na podstawie obejrzanego filmu „Jak produkowany jest chleb”. - https://www.youtube.com/watch?v=kWq3VMWJ9MA
Dzieci oglądają film i starają się tworzyć do niego pytania. Rodzic może podpowiedzieć pytania np.:
- Co jest potrzebne do wypiekania chleba?
- Jak powstaje mąka?
- Co sprawia że zboże rośnie?
- Gdzie mielimy zboże?
3. Ćwiczenia oddechowe z wykorzystaniem piany.
Miska średniej wielkości i ręczniczek dla każdego dziecka, ciepła woda, mydło.
Rodzic prosi, aby dzieci dotknęły wody i określiły jej temperaturę (ciepła/zimna). Następnie dzieci przystępują do treningu mycia rąk mydłem i ciepłą wodą. W ten sposób zostaje wytworzona piana, na którą dzieci mają za zadanie dmuchać z różną intensywnością (zgodnie z instrukcjami R.).
4. Robimy własny chleb.
- Zapoznanie z produktami potrzebnymi do zrobienia chleba.
Przepis (poniżej), produkty potrzebne do wypieku, miski, forma do pieczenia.
R. czyta dzieciom listę produktów potrzebnych do wypieku i w stosownym momencie je pokazuje.
Przepis na chleb
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 4 łyżki płatków owsianych,
- 7 g suchych drożdży,
- dwie łyżeczki cukru,
- dwie łyżeczki soli,
- 400 ml ciepłej wody,
- trochę tłuszczu i bułki tartej do wysmarowania formy.
Przygotowanie chleba:
1) Drożdże wsypać do ciepłej wody, dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut na bok.
2) Pozostałe sypkie składniki (poza bułką tartą) wymieszać w dużej misce i wlać do nich wodę z drożdżami.
3) Wszystko dokładnie wymieszać łyżką, aż do uzyskania zwartej masy, a następnie odstawić ciasto w przykrytej misce na 30 minut (aby w tym czasie mogło wyrosnąć).
4) Wyrośnięte ciasto mieszać jeszcze delikatnie i przełożyć do natłuszczonej i oprószonej, niezbyt obficie, bułką tartą formy.
5) Tak przygotowane ciasto odstawić jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i wstawić na jedną godzinę do piekarnika nagrzanego do temp. 200⁰C.
6) Smacznego!!!
- Degustowanie wcześniej przygotowanego chleba.
Dzieci wspólnie próbują chleba przygotowanego podczas wcześniejszych zajęć. Wypowiadają się na temat jego wyglądu i smaku.