Szkoła Podstawowa im. Mikołaja Kopernika w Radzicach Dużych

Szkoła Podstawowa im. Mikołaja Kopernika w Radzicach Dużych

26-340, Drzewica, Radzice Duże 169

tel. 48 375 50 85

E-mail: spradzice@drzewica.pl

Poznajemy zawód piekarza

1.      Burza mózgów – Co to jest pieczywo? Dzieci swobodnie wypowiadają się na podany temat.

2.      Poznajemy zawód piekarza.

  • Wprowadzenie do tematu – Piekarz.

 

Rodzic prosi dzieci, aby usiadły wygodnie na dywanie. Następnie ustawia przed nimi laptop, na którego ekranie widać obrazek piekarza. Zadaniem dzieci jest opisanie jego elementów.

Dzieci oglądają film i starają się tworzyć do niego pytania. Rodzic może podpowiedzieć pytania np.:

 - Co jest potrzebne do wypiekania chleba?

 - Jak powstaje mąka?

 - Co sprawia że zboże rośnie?

 - Gdzie mielimy zboże?

3.      Ćwiczenia oddechowe z wykorzystaniem piany.

Miska średniej wielkości i ręczniczek dla każdego dziecka, ciepła woda, mydło.

Rodzic prosi, aby dzieci dotknęły wody i określiły jej temperaturę (ciepła/zimna). Następnie dzieci przystępują do treningu mycia rąk mydłem i ciepłą wodą. W ten sposób zostaje wytworzona piana, na którą dzieci mają za zadanie dmuchać z różną intensywnością (zgodnie z instrukcjami R.).

4.      Robimy własny chleb.

  • Zapoznanie z produktami potrzebnymi do zrobienia chleba.

Przepis (poniżej), produkty potrzebne do wypieku, miski, forma do pieczenia.

R. czyta dzieciom listę produktów potrzebnych do wypieku i w stosownym momencie je pokazuje.

Przepis na chleb

Składniki:

- 500 g mąki pszennej,

 - 4 łyżki płatków owsianych,

- 7 g suchych drożdży,

- dwie łyżeczki cukru,

- dwie łyżeczki soli,

- 400 ml ciepłej wody,

- trochę tłuszczu i bułki tartej do wysmarowania formy.

Przygotowanie chleba:

1) Drożdże wsypać do ciepłej wody, dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut na bok.

2) Pozostałe sypkie składniki (poza bułką tartą) wymieszać w dużej misce i wlać do nich wodę z drożdżami.

3) Wszystko dokładnie wymieszać łyżką, aż do uzyskania zwartej masy, a następnie odstawić ciasto w przykrytej misce na 30 minut (aby w tym czasie mogło wyrosnąć).

4) Wyrośnięte ciasto mieszać jeszcze delikatnie i przełożyć do natłuszczonej i oprószonej, niezbyt obficie, bułką tartą formy.

5) Tak przygotowane ciasto odstawić jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i wstawić na jedną godzinę do piekarnika nagrzanego do temp. 200⁰C.

6) Smacznego!!!

  • Degustowanie wcześniej przygotowanego chleba.

Dzieci wspólnie próbują chleba przygotowanego podczas wcześniejszych zajęć. Wypowiadają się na temat jego wyglądu i smaku.